Rabarberkaka och rabarberkräm recept

Även om sommarvärmen saknas så får vi göra det bästa av allt!!
Jag plockade in lite rabarber gjorde rabarberkräm och rabarberkaka.
Mumsfilibabab :)
Har ni nått förlag på goda sommar kakor7tårtor eller annat gott??
 
 
Rabarberkräm recept!!!
4 portioner
 
  • 500 g rabarber
  • 12 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
Skala rabarbern om stjälkarna är grova. Skär i mindre bitar. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt koka 4-5 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Rör ner redningen i en fin stråle i kastrullen. Låt krämen bara koka upp.
 
Rabarberkakan!!
 

Rabarber:

Sockerkakssmet:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så det mjuknar.

  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. 

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt få ut smöret, låt även smöret ligga framme en stund så det blir mjukt så går det snabbt och lätt.)

  3. Skala och skär rabarber i skivor ca 0,5-1 cm breda.

  4. Blanda kardemumma och strösocker. Lägg i rabarberskivorna och rör om så att det sugs upp av rabarbern.

  5. Tillsätt strösocker till smöret och arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  6. Tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

  7. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda snabbt ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp). 

    (Tänk på att inte blanda eller köra längre tid med elvispen än att det är blandat.)

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  8. Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp).

  9. Häll smeten i formen och bred ut den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

  11. Låt svalna. Servera som den är eller gärna med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

 
Receptet kommer från recepten.se
 

Kommentera inlägget här :